DAR Történelmi VS 2022

A Dorozsmai Íjászok Baráti Köre SE csapata nevében tisztelettel meghívjuk minden kedves íjász- és sporttársunkat a Dél-Alföldi Régió (DAR) 2022. évi Történelmi Versenysorozat első állomására, Kiskundorozsmára. 

Az esemény

Ideje:                       2022. április 23., szombat

Helyszíne:               Szeged-Kiskundorozsma Vásártér sor, DÍBAK Íjászpálya

Megközelítése:        Szeged-Kiskundorozsmán a templom melletti körforgalomtól kitáblázva

                                 GPS: N46.281 E20.056

Célja:                         A MÍSZ DAR Történelmi versenysorozatban való versengés, pontgyűjtés.

PROGRAM: 
07:30–09:00   Regisztráció és technikai ellenőrzés
08:00–09:15   Bemelegítési lehetőség
09:30–09:45   Rendezvény megnyitója, majd eligazítás
10:00              Első lövés, a verseny kezdete
14:00              Ebéd (változhat!)
16:00-tól         Eredményhirdetés (változhat!)

Nevezés módja, feltételei:
Nevezés a következő linken érhető el:

https://ijasz.net/competition/1767/dar-toertenelmi-versenysorozat-i-fordulo

A versenyen induló íjászoknak az itt meglőtt pontszámok beszámítanak a DAR Történelmi sorozatba.

Nevezési határidő: 2022. április 20. éjfélig

A verseny jellege:  Történelmi íjászverseny. A MÍSZ Történelmi és egyben a DAR Történelmi VS versenyszabályzatának megfelelő szabadtéri megmérettetés

Történelmi viselet nem kötelező, de ha teheted, tiszteld meg íjadat azzal, hogy hozzáöltözöl!

Célok:
– 24 db cél: 5–35 méteres távon
– 3D, lőlap, ügyességi cél (8–8–8)
– a történelmi szakág céllistájának megfelelően 3 lövés/cél
– Pontozás: 10–8–5–0 maximális pontszám: 720.

A versenyen való részvételhez minimum 6 db (+tartalék), névvel ellátott, egyforma nyílvessző szükséges!

 

KOROSZTÁLYOK

 • Mini-                                     5-9 év között
 • Mini (apród) 10-12 év között
 • Kadet (dalia / leányzó) 13-14 év között
 • Ifjúsági (dalia / leányzó) 15-17 év között
 • Fiatal felnőtt (vitéz / fehérnép) 18-20 év között
 • Felnőtt (vitéz / fehérnép) 21-54 év között
 • Senior (tiszteletreméltó férfi / nő) 55-64 év között
 • Senior+ (tiszteletreméltó+ férfi / nő) 65 év és felette

Minden korosztályban megkülönböztetünk férfi és női versenyzőt. A korosztályba sorolás alapja a versenysorozat első versenyének napján (2022.04.23) betöltött életkor. Korosztályokat és kategóriákat – a vendégkategóriák kivételével – az eredményhirdetés szempontjából nem lehet összevonni. Magasabb korosztályba, pl. seniorból felnőtt korosztályba, ifjúságiból, fiatal felnőttből, felnőtt korosztályba csak előnevezéssel lehet átnevezni.

 

Történelmi kategóriák

 • Modern anyagokból készült történelmi íjak: Az íjak készülhetnek egy (homogén) anyagból, vagy összetett anyagból, melyek tartalmazhatnak modern anyagokat (pl. ragasztót, üvegszálat, karbont, epoxyt, műanyagot, stb.) is. Magyar és egyéb pusztai, lovas nomád íjak
 • Természetes anyagú történelmi íjak: Az íjak készülhetnek egy anyagból, vagy összetett anyagból, ami csak természetes eredetű anyagokat (pl. fa, szaru, csont, ín, enyv, természetes lakk, bambusz) tartalmazhat. Csak természetes anyagú és faragott, vagy vájt nockkal készített vessző használható ebben a kategóriában. A versenyző minden esetben köteles az íjkészítő által kiállított olyan tanúsítványt bemutatni, amely az íj egyedi azonosítóját tartalmazza, és ez által biztosítja az íj és a hozzá tartozó tanúsítvány egyértelmű beazonosíthatóságát.
 • Történelmi hosszúíjak (longbow) és egyéb botíjak: Az íjak készülhetnek egy (homogén) anyagból, vagy összetett anyagból, melyek tartalmazhatnak modern anyagokat (pl. ragasztót, üvegszálat, karbont, epoxyt, műanyagot, stb.) is.
 • Vadász íjak: Olyan típusú reflex íj és longbow íj használható, amelynek középrésze fából készült, az íj bármilyen anyagú, gyárilag beépített illesztést (kivéve: ILF) és laminálást tartalmazhat. A középrészen engedélyezett polcos, ablakos kialakítás. Az íj markolata, lehet kézre alakított, pisztolymarkolatos (boxeres) kiképzésű. 
 • Történelmi számszeríj: Az íjak alakja, formája igazodjon a történelmi íj fajtákhoz. Vita esetén a történelmi hűség bizonyítása az íjász feladata az 5.2. pont szerint. Csak olyan számszeríj használható, aminek húzó ereje nem haladja meg a 110 fontot és önállóan egy ember biztonsággal tudja használni. Az íj felépítésének biztonságtechnikailag stabilnak kell lennie


Vendégkategóriák

 • Vadászreflex Modern: Modern anyag, fa középrész, célzó készülék és kattintó nélkül.6 db fa vagy karbon vessző, gyakorló heggyel. Modern kifutó engedélyezett ( pl.: T300, NEET, Hoyt Hunter, Bear, vagy hasonló típusú kifutók ) „Pom-pom”,rövid stabilizátor megengedett. Nockot érintő húzó kéz. Polcos Longbow-k is ebben a kategóriában indulhatnak.
 • Barebow: Fémközép,6 db bármilyen anyagú vessző és toll. A húrmértékes célzás (csak ebben a kategóriában) megengedett.

 

A vendégkategóriákban csak férfi/női bontás lesz, nincs korcsoportba sorolás!

A nevezési díjak: egységesek minden versenyen a következő bontás szerint:
• 1000 Ft – Mini (Mini-)
• 3500 Ft – Gyerek, Kadet
• 4500 Ft – Ifjúsági, Fiatal felnőtt, Felnőtt, Senior
• 4500 Ft – Senior+

Biztonságtechnikai ellenőr: Berkes József (BTE 2019/037)

Versenybíró: az Egyesület vezetője

A szervezők elérhetőségei:

Szunyog Mihály (+36 535 9084; Dorozsmai Íjászok Baráti Köre SE <dorozsmai.ijaszok@gmail.com>)

A csapatbeosztásnál csak a szülő (v. kísérő) kapcsolatot vesszük figyelembe, illetve 14 év alatti versenyző csak kísérővel indulhat!

Az étkezés:

Reggeli zsíroskenyér és tea (Kend magadnak akció!)

Meleg étel előrendelhető 1.500 Ft/fő áron az előregisztráció során.

A helyszínen rendelt ebéd és a vendég ebéd 1.500 Ft/fő, csak korlátozott mennyiségben rendelhető!

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A felszerelést érintő esetleges károkért és sérülésekért a szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak.
A versenyző a nevezésével elfogadja a szervező egyesület és a Magyar Íjász Szövetség versenyszabályzatát.

 

A program változtatásának jogát a szervező fenntartja, amennyiben a nevezési létszám, illetve a kormány rendelkezései ezt indokolttá teszi!

A Magyar Íjász Szövetség szabályozza a járványhelyzet alatt megrendezésre kerülő íjászversenyek lebonyolításának menetét az egészségmegóvás érdekében.

 „A nevezések leadásával a versenyzők és annak kísérői tudomásul veszik, hogy a versenyeredmények feldolgozásához, valamint a kapcsolattartáshoz szükséges személyi adataikat, a szervező egyesület, mint a Magyar Íjász Szövetség adatfeldolgozója a Sporttörvény alapján kezeli és tárolja a versenyszezon végéig. 

Az évad zárása után a versenyeredmények a MISZ központi nyilvántartásában, annak adatkezelési szabályzata szerint továbbra is elérhetőek maradnak.

A versenyzők és hozzátartozóik a nevezés leadásával tudomásul veszik, hogy róluk a verseny szervezői jogos érdek alapján fényképet és videó anyagot készítenek a verseny ideje alatt, amit a szervező a későbbiekben, időkorlát nélkül, sporttevékenységével összefüggésben felhasználhat írott és elektronikus felületeken is.”

 
A versenykiírás tartalmát – a szakmai részen kívül – a MISZ nem ellenőrzi. A nevezési, szervezési, lebonyolítási tartalommal kapcsolatban a verseny szervezői az illetékesek.